Onderhoud

Als je fiets regelmatig onderhouden wordt heb je er langer plezier van. Het is natuurlijk niet leuk als bij het onderhoud blijkt dat een onderdeel vervangen moet worden, dat is het bij de APK keuring van een auto ook niet. Maar je wilt ook niet met pech komen te staan als je haast hebt.

 

Goed onderhoud begint met deugdelijk monteren bij aankoop. Je kunt soms heel goedkoop een fiets "in de doos" kopen bij de goedkoopste webshop of bij een bouwmarkt. Laat hem afmonteren door een vakman, want dan heb je langer plezier van je fiets. Dat is de eerste service die wij als standaard aanbieden.

Veel onderdelen komen pas op hun definitieve plek ten opzichte van elkaar als je fiets eenmaal op de weg gebruikt wordt. Dat komt doordat je fiets trilt door het contact met het wegdek, maar ook doordat je leunt op het stuur en met je volle gewicht zit op het zadel, misschien af en toe een tas hebt op de bagagedrager. Een nare bijkomstigheid is dat onderdelen dan kunnen schuiven ten opzichte van elkaar en er ruimte komt voor het lostrillen van moeren en bouten. Dat heeft iedere fiets. Laat daarom na ongeveer vijfhonderd kilometer een eerste servicebeurt doen. Bij normaal gebruik is dat na een maand of twee.

Onderhoudsplan

Laat je fiets eenmaal per jaar grondig onderhouden door een vakkundige fietsenmaker. Alle vitale delen van de fiets worden gecontroleerd en zo nodig bijgesteld. Mocht de fietsenmaker zien dat onderdelen versleten raken, dan meldt hij dat bij jou. In overleg bepaal je zelf op welke termijn daar iets aan gedaan wordt. Als je al weet dat er van alles moet gebeuren mag je natuurlijk ook bij het inleveren van de fiets aangeven binnen welke limiet onderdelen vervangen mogen worden.

Zon en regen tasten het hele jaar door banden en ketting van je fiets aan. Je fiets blijft in topconditie door de banden goed opgepompt en de ketting goed gesmeerd te houden. Bovendien wil je dat de fiets veilig en goed verlicht is. Wij leveren alle nodige service, kom rustig een paar keer per jaar langs.

Periodieke onderhoudsbeurt

Ook als je fiets eenmaal gewoon gebruikt wordt is het goed om jaarlijks te laten nakijken of alles nog goed zit en functioneert. Niet voor niets is er jaarlijks een door de overheid ondersteunde campagne voor controle van de fietsverlichting: je wilt rijden op een veilige fiets.